Blog

Pas op voor (de gevolgen van) sexting

12/02/2016 - Onderwijs

Blog “Er komt een kind bij de advocaat” – Deel 1: Pas op met sexting

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s, filmpjes of berichten via een mobiele telefoon of via het internet. De term komt van ‘sex’ en ‘texting’. Een voorbeeld is het doorsturen van een naaktfoto via Whatsapp.

Bijna alle jongeren maken tegenwoordig gebruik van sociale media. Hierdoor komt het ook steeds vaker voor dat jongeren seksuele berichten versturen via sociale media. Sexting hoort bij het normale experimenteergedrag van jongeren, echter is volgens de wet wel strafbaar. Het valt namelijk onder het maken, bezitten of verspreiden van kinderporno (artikel 240b Sr). Jongeren zijn zich hiervan vaak niet bewust.

Gevolgen van sexting

Het maken en/of doorsturen van een seksueel getinte foto hoeft ook niet altijd gevolgen te hebben. Het gebeurt immers in beginsel in vertrouwelijke sfeer. Pas als de foto wordt rondgestuurd, kan het vervelende consequenties hebben. Zo kan een jongere gepest worden en er psychisch veel last van krijgen. En wanneer een foto eenmaal op internet staat, is het niet zo makkelijk deze weer te verwijderen.

De jongeren die de foto’s verspreiden denken vaak niet na over de gevolgen voor een ander, maar ook niet over de gevolgen voor henzelf. Wanneer een jongere een seksueel getinte foto van iemand jonger van 18 jaar verstuurt (ook van zichzelf) of ontvangt, is de jongere dus strafbaar. Als hij/zij hiervoor door de rechter wordt veroordeeld, staat er een zedendelict op zijn/haar strafblad, wat van invloed kan zijn op zijn/haar toekomst.

Beleid van politie en Openbaar Ministerie

Het is niet altijd zo dat de politie en het Openbaar Ministerie actie onderneemt in het geval van sexting. Dit is afhankelijk van de omstandigheden. Er wordt gekeken of er schade aan een jongere is toegebracht. Van belang is verder bijvoorbeeld of er sprake was van dwang en of de jongere wist dat de foto werd gemaakt.

Op de website van het Openbaar Ministerie is hierover meer te lezen.

Rol van scholen

Scholen krijgen de laatste jaren steeds vaker te maken met sexting. Uiteraard is het belangrijk dat scholen voorlichting geven over veilig en bewust gebruik van sociale media. Verder zou elke school maatregelen moeten nemen in het geval van een concreet incident. De school kan de politie erbij halen in het belang van het slachtoffer. Ook kan de vertrouwenspersoon mogelijk een rol spelen.

Wilt u als school meer informatie over sexting of moet u bij de politie of rechter komen voor sexting? De advocaten van BoutOveres advocaten helpen u graag!

 

Lidewij Wachters, strafrechtadvocaat

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Blog