Nieuws

Vrachtautochauffeurs hebben recht op nachttoeslag vanaf 20:00 uur

29/09/2015

In een uitspraak in een door de vakbond FNV aangespannen procedure tegen het bedrijf Van Zaal Transport heeft de rechter beslist dat vrachtautochauffeurs volgens de CAO recht hebben op een nachttoeslag voor alle uren die zij werken na 20:00 uur. Eerder had een andere rechter geoordeeld dat de chauffeurs alleen bij ritten die duurden tot na 0:00 uur recht hadden op de toeslag. De nacht zou volgens die rechter pas om 0:00 uur beginnen. De Rechtbank Amsterdam heeft nu beslist dat dat vonnis niet klopt en dat de nacht volgens de CAO al om 20:00 uur begint.

De uitspraak zal grote gevolgen hebben voor de transportsector. De betreffende CAO is algemeen verbindend verklaard, zodat die geldt voor vrijwel alle transportbedrijven. Al die bedrijven moeten nu voor zogenaamde “eendaagse nachtritten” (ritten die korter duren dan 24 uur) alsnog een toeslag nabetalen over de uren tussen 20:00 uur en 04:00 uur. Chauffeurs kunnen over de afgelopen vijf jaar die toeslagen alsnog opeisen, zo heeft de rechter uitgemaakt.

De vakbond FNV heeft in een reactie laten weten blij te zijn met de uitspraak. Al langer was de vakbond ontevreden met de eerdere uitspraak. De kantonrechter oordeelt nu dat die uitspraak niet juist is. Om 0:00 uur is het immers “middernacht”, zodat het niet logisch is om aan te nemen dat de nacht (pas) om 0:00 uur begint. De nacht begint, volgens de CAO, om 20:00 uur en voor alle uren die chauffeurs na 20:00 uur werken, krijgen zij een toeslag.

De betreffende uitspraak vindt u via deze link.

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Nieuws